Poznej vinaře
Vinařství Mikrosvín Mikulov se nachází ve vinařské oblasti Morava, podoblast mikulovská.„Víno dělají lidé“ – tímto mottem se řídí filozofie progresivně se rozvíjejícího Vinařství Mikrosvín Mikulov a.s. od ostatních vinařství. S 220 ha vinic patří již dlouhé roky mezi nejvýznamnější producenty predikátních vín z terroir Pálava, která by rozhodně neměla chybět ve vaší soukromé sbírce.
Vinařství žijící vlastním životem, podřizující vše přírodě, můžete najít v prostředí více než idylickém. Nachází se totiž v srdci Chráněné krajinné oblasti a biosférické rezervace Pálava a přilehlých Dunajovických vrších. Filozofie pěstování révy vinné je založená na malém zatížení keřů, šetrném přístupu k přírodě s maximálním omezením chemických vstupů.
„Vyrábíme víno ve vinici“ - vše začíná a končí ve vinici. Osobitý přístup lidí je pro výrobu vín veVinařství Mikrosvín Mikulov nesmírně důležitý. Vinice se mnohdy nacházejí na místech, kam se technika v horším počasí velmi těžko dostává a v tuto chvíli přichází na řadu opět nenahraditelné lidské ruce. Nádherné vinice Vinařství Mikrosvín Mikulov se nachází v katastrech obcí Dobré Pole, Březí, Dolní Dunajovice a Mikulov. Tedy nejen na Pálavě, ale i na necelých pět kilometrů vzdálených Dunajovických vrších, které jsou velmi často opomíjené a přehlížené jen proto, že se nacházejí ve stínu pálavské dominanty. Avšak vína z těchto nádherných poloh v mnoha směrech dokáží plně konkurovat vínům z pálavských svahů. Půdy, kde se nacházejí vinohrady VINAŘSTVÍ MIKROSVÍN MIKULOV jsou s vyšším obsahem vápníku s vyšší skeletovitostí a to dodává jejich vínům jedinečnost a výrazně odlišný charakter pálavského terroir. Opravdu výjimečné polohy můžeme hledat v obci Perná, kde na špičkových vinicích pěstují nejdůležitější „pálavské“ odrůdy.
Základním drahokamem v mozaice obrazu filozofie Vinařství Mikrosvín Mikulov je Ryzlink vlašský. Odrůda, která na výjimečných vinicích Mikulovské podoblasti dává vína s originálním otiskem této části Moravy. Další neodmyslitelnou částí směru, který byl nastoupen již v počátcích vinařství je půda, tedy vinice, které se nacházejí v lokalitách zaručující možnost pracovat s prvky jedinečného terroir. S tím vším je spojen šetrný přístup k přírodě samotné s hlubokým výrazem pokory k její velikosti.
Veškerý hroznový materiál je ve vhodný čas šetrně sbírán a dopravován do sklepů k dalšímu zpracování. Je nutné v dnešní době podotknout, že nejlepší hrozny jsou sklízeny ručně! Nejlepší polohy se sklízí do malých bedýnek, aby se zamezilo sebemenšímu předčasnému poškození bobulí. Hrozny jsou potom zpracovávány s nejvyšší možnou péčí. Ve výrobě jsou aplikovány prvky gravitačního přístupu.
Povídání stačilo, teď je čas na