Poznej vinaře
Cantine Pertinace se nachází ve vinařském regionu Piemonte.Cantina Pertinace je družstvo pěstitelů vína, úzce spjatých s regionem Barbaresco. Tito vinaři jsou protagonisty tradice, jež sahá hluboko do historie a je spojena se jménem Elvio Pertinace, význačného rodáka z Alby, místa, kde toto vinařství vzniklo.
S nápadem založit vinařství přišel v roce 1973 pan Mario Barbero, který spojil třináct vinařů z oblasti Treiso, spjatých s vinicemi rozsetými po kopcích, historicky známých pod názvem Langhe. Tito muži měli jednu společnou vizi a jeden společný cíl - vytvořit vinařství, které představí novou značku jež bude symbolem pro zemi rodící věhlasná vína.
Langhe je oblast, která se nachází jiho-východně od řeky Tanaro v Piemontu v severní Itálii a je proslulá svými víny, sýry a bílými alpskými lanýži. Není proto překvapením, že v roce 2014 byla oblast Langhe zapsána do seznamu světového dědictví UNESCO. Mezi typické místní značky DOC a DOCG patří především druhy Arneis, Barbera d’Alba, Barolo, Barbaresco, Dolcetto d’Alba.
V druhé polovině sedmdesátých let proto družstevníci vsadili na odrůdu Nebbiolo a s velkým úsilím a obětavostí začali s produkcí, kterou nepřestali vylepšovat. V osmdesátých letech své vinice rozšířili a zavedli nejmodernější technologie zpracování. V roce 1990 družstvo vybudovalo vlastní balírnu. Na trh zaměření družstevníci věřili, že prorazí také na trzích v zahraničí. Základem pro úspěch mělo být dobré jméno regionu Barbaresco a produkce nejvyšší kvality. Odezva na sebe nenechala dlouho čekat a Cantina Pertinace se zařadila mezi světové značky. S postupujícími lety Cantina Pertinace posilovala svou pozici na trzích v západní Evropě, ve Spojených Státech, ba dokonce i v Hong-Kongu či Jižní Koreji.
V dnešní době vinařství produkuje 7000q révy, což reprezentuje přibližně 450 tisíc láhví ročně. Počet družstevníků se ustálil na dnešních patnácti členech, kteří při své práci naplňují odkaz starých rodinných vazeb a tradic. Tradice, kvalita a spolehlivost personálu jsou hlavními principy od kterých se odvíjí veškerá práce, prací na vinici počínaje.
Elvio Pertinace se soustřeďuje na správnou kultivaci révy. Zrání hroznů je pečlivě kontrolováno členy družstva, kteří sklízejí zdravou révu výhradně ručně. Kontrolu kvality provádí interní komise, která zároveň dohlíží na takzvanou zelenou sklizeň, čímž se rozumí sklizeň nezralých hroznů. K další selekci dochází těsně před lisováním tak, aby bylo dosaženo nejvyšší kvality pro vlastní vinifikaci. Tato výrobní filosofie je uplatňována na 70 hektarech vinic, které se nacházejí především v regionech Treiso a Barbaresco a na několika pozemcích v Albě, Magliano Alfieri a Neviglie.
Tři crü vinice (tj. vinice nejvyšší kvality) pro Barbaresco korunují produkci Cantina Pertinace: všechny se nacházejí v oblasti Treiso - jsou to vinice Nervo, Marcarini a Castellizzano. Jedná se o 30tileté vinice, jejichž půda se skládá z různých prvků, které dodávají třem odrůdám vína jejich jedinečné vlastnosti. Proto se členové družstva rozhodli do těchto vinic věnovat značné prostředky. Družstevníci obhospodařují vinice pro výrobu značek Nebbiolo Langhe, Barbera, Dolcetto, Chardonnay, Moscato a na svých pozemcích pečlivě vyšlechťují produkci vín Barolo a Roero Arneis.
Povídání stačilo, teď je čas na
967 Kč
Není skladem468 Kč
Není skladem