2023 0.75
Co si užijete
Hrozny pro Appasimento Maxale jsou pečlivě sbírány ručně na začátku/polovině září. Koncem srpna, kdy hrozny dosáhnou dokonalé zralosti se na přibližně 50 % hroznů aplikuje speciální technika zvaná „il giro del picciolo“ . Ta se dá přeložit jako „kroucení stonku“, ale ideálnější je říci „přeskřípnutí stonku“. Ta spočívá v silném stlačení stonku hroznů kleštěmi tak, aby se k hroznům nedostala žádná další výživa, a tím dochází k přirozenému vysychání plodů na révě. Dbá se samozřejmě na to aby se hrozny neoddělily od révy. Toto přeskřípnutí blokuje kanály přenášející různé složky z révy do bobulí. Hrozny jsou pak ponechány na keřích přibližně 12 dní (spolu s ostatními hrozny, kterým prospívá pozdní sběr), kdy odpařením ztratí přibližně 35 % původní hmotnosti vody, čímž se zkoncentrují cukry a jejich přirozená aromata.
Odrůda
PrimitivoDruh
červené
Klasifikace
IGP
Zbytkový cukr
suché
Ročník
2023
Alkohol
14,5%
Objem
0.75 l
Zrálo na sudu
ano
Země
Itálie
Oblast
Puglia