Crémant je druh francouzského šumivého vína, příbuzného proslulého šampaňského vyrábějící se klasickou metodou (fermentace v lahvi). Na rozdíl od šampaňského, které pochází pouze ze Champagne, je produkce crémantů povolena v osmi francouzských regionech.
Crémant je druh francouzského šumivého vína, příbuzného proslulého šampaňského vyrábějící se klasickou metodou (fermentace v lahvi). Na rozdíl od šampaňského, které pochází pouze ze Champagne, je produkce crémantů povolena v osmi francouzských regionech.
Ačkoliv má každá apelace crémantu svá specifická pravidla pro povolené odrůdy a maximální povolené výnosy, všech osm apelací podléhá těmto společným pravidlům:
sklizeň je vždy ruční, hrozny se lisují buď celé nebo mohou být odstopkovány
množství moštu získaného lisováním nesmí přesáhnout 100 litrů moštu na 150kg hroznů
druhová fermentaci musí probíhat v lahvi.
Crémanty musí zrát nejméně 9 měsíců na kalech, před uvedením na trh.
Šampaňské má zpravidla tlak 5 - 6 atmosfér, zatím co crémant obvykle méně než 4.
Zobrazit více