Plná až robustní chuť s měkkým, jemně nasládlým hebkým taninem ,velkou porcí ovoce s marmeládovými tóny. Atraktivní ovocná vůně višní, švestek s tóny sladkého dřeva a orientálního koření. To je jen stručný profil tohoto opojného vína, které si za poslední dobu vysloužilo pozornost a zároveň velkou oblibu. Pokud máte rádi opravdu „jižanská a záhřevná vína“, odrůda Primitivo je Vaše volba.
Domovem pro Primitivo je jihovýchodní cíp (podpatek) Itálie - poloostrov Salento.
Region zvaný Apulie (Puglia), kde se Primitivo pěstuje již od 17. století je nejteplejší region v rámci celé Itálie a dá se označit za „motor“ italského vinařství. Produkuje se zde přibližně 17% celkové produkce vína. Existují různé klony Primitiva. Nejlepší polohy pro Primitivo jsou v jižní části kolem města Manduria v provincii Taranto, kde roste na červených půdách s vyšším obsahem železa. Vulkanické a vápenité půdy (kde se Primitivu obzvláště daří) se dají nalézt v provinci Murgia poblíž Bari. V každé z těchto oblastí má Primitivo odlišný charakter. Cukr v hroznech Primitiva je opravdu vysoký a tak vína prokváší na vysoké alkoholy (15% není žádnou vyjímkou), ale v chuti krásně koresponduje s ovocnou složkou, podpořenou zbytkovým neprokvašeným cukrem s krásně strukturovanou termickou tříslovinou. To může ostatně vysvětlovat záhadu obliby této odrůdy. Primitivo není žádný omezenec či ignorant, jak by se z názvu dalo vyčíst, ale jméno je odvozeno od brzkého dozrávání hroznů této odrůdy. Ve vinici dozrává jako první - tedy primi. Vysoké jižanské teploty mají vliv na dobré zrání a tak je koncentrace cukru, tříslovin i barviv při sběru více než uspokojivá.