Naturální víno (přírodní, autentické, nemanipulované víno) představuje nejčistší a nejautentičtější formu vína. Vinař-autentista dělá opravdovou řemeslnou výrobu.
Naturální víno (přírodní, autentické, nemanipulované víno) představuje nejčistší a nejautentičtější formu vína. Vinař-autentista dělá opravdovou řemeslnou výrobu. Přistupuje k práci s vínem právě tak, jako jeho praprarodiče. Žádné průmyslové stroje, žádná chemie, žádná velkovýroba.
Nesnaží se mít přírodu pod kontrolou a důvěřuje jejímu instinktu. Smyslem jeho práce je vyprodukovat nefalšované víno bez příkras. A tahle svoboda dává naturálním vínům tolik vyhledávanou chuťovou originalitu.
Autentická vína nejsou standardizovaná a nabízejí širokou škálu vůní a chutí. Jsou unikátní, nepředvídatelná a nelze je snadno škatulkovat. Vypráví příběh svého producenta a můžete v nich tak ochutnat jeho zemi i kulturu.
Z přírodních vín se stal celosvětový fenomén a nechybí v žádné lepší restauraci. Jsou živá, temperamentní a s brilantními svěžími kyselinami, které stupňují zážitek z jídla. Vzbuzují úplně jiné pocity u stolu, než klasická konvenční vína.
Navíc je rozhodně oceníte druhý den - díky minimálnímu obsahu síry vás nebude bolet hlava ani pálit žáha.
Naturální víno je obvykle nefiltrované, proto může být často zakalené a temnější než standardní vína. Někteří to vnímají jako nedokonalost, jiní jako autogram přírody a čistou chuť vína. Jeho výroba s sebou nese určitá rizika a od sklepmistrů vyžaduje precizní a perfektně načasovanou práci. Některé ročníky může doslova pohřbít řádění různých chorob a škůdců. Divoké kvasinky zase dokážou ve sklepě připravit nejedno nemilé překvapení.
Vyrobit naturální víno je proto o dost těžší, než vyrobit to konvenční.
Zobrazit více