Francie je zemí, která znamenitě vyniká kvalitou a rozsáhlou produkcí svých vín. V současnosti to dělá více než 7 miliard lahví ročně.
Francie je zemí, která znamenitě vyniká kvalitou a rozsáhlou produkcí svých vín. V současnosti to dělá více než 7 miliard lahví ročně.
Francouzské víno v číslech:
750 000 - rozloha vinic v hektarech (2020)
200 - odrůd vinné révy v celé zemi (2020)
50,2 - průměrná spotřeba vína v litrech na Francouze (sezóna 2019/20)
43,4 - roční produkce vína v milionech hektolitrů (sezóna 2019/20)
Hlavní vinařské oblasti:
Champagne, Bordeaux, Burgundsko, Loira, Rhona, Languedoc-Roussillon, Cahors, Chablis
Zajímavosti:
1. Nejdůležitější je teror. Tedy terroir!
Více než o odrůdě je francouzské víno o tzv. terroir. Nebojte – když vinaři mluví o terroir, mluví o různých věcech, které révu ovlivňují: typ půdy, sklon a nadmořská výška vinice, klima a počasí.
2. Ne všechna dobrá francouzská vína jsou drahá
Dobrá zpráva, že? Jasně, některé z těch nejlepších francouzských vín mají velmi vysoké ceny. Ve skutečnosti ale můžete najít i nadmíru dobré lahvinky za méně než 15 euro. Stačí jen hledat. A koštovat!
3. I naturální vinaři mají ve Francii své místo
A jejich mekkou je Beaujolais. Údajně je tahle oblast místem, kde se zrodilo francouzské hnutí za přírodní víno. Santé!
4. Francouzských 5 vinných nej
Nejrozsáhlejší vinařskou oblastí je Languedoc. A nejen tou – chlubí se i největší produkcí a najdete zde ty nejorganičtější hrozny. Mezi nejstarší oblasti patří Provence. Nejbohatší je zase Burgundsko se svými skoro 6,25 miliony eur na hektar.
5. Kolik znáte odrůd, tolikrát jste člověkem
A tady máte opravdu co dělat. Ve Francii je totiž na rozloze 750 000 hektarů vinic vysázeno okolo 200 odrůd hroznů.
6. Tři… Dva… Jedna… Bum!
Žádná palba z děla, otevíráme šampaňské! Právě Francie se chlubí tím bezpochyby nejslavnějším vínem na světě. Ochutnali jste už pravé champagne?
7. Díky, mistře Pérignone
A ještě jedna věcná k šampaňskému. Víte vůbec, komu za něj vděčíme? Dom Pérignon, sklepník a mnich z opatství Hautvillers, ho v roce 1670 vyperlil k dokonalosti. Do té doby bylo přirozené kvašení šampaňských vín v lahvích považováno za nežádoucí jev.
Santé! francouzsky na zdraví...
Kdo by nemiloval bublinky. ŠUMIVÉ VÍNO hravě svede nejen chuťové pohárky či partnera, ale i parádní večer s přáteli a oslavy po celém světě. S každou skleničkou na něj roste ještě větší chuť. Proto se vyplatí investovat do kvalitní lahvinky, ať vás ráno nebolí hlava.
Tip: Šumivá vína rozlišujeme podle původu. U nás jim říkáme sekty, ve Španělsku si vychutnáváme exkluzivní cavu, v Itálii se unášíme na vlně prosecca či lambrusca a ve Francii propadáme luxusnímu šampaňskému či crémantu.
Jak se vyrábí šumivé víno?
Šumivé víno se vyrábí dvěma způsoby – kvašením vína v lahvi a kvašením v tanku. Začátek postupu je stejný. Hned po sklizni se hrozny šetrně lisují, aby šťáva z nich byla čirá. Pak se nechají klasicky fermentovat v sudech, aby vzniklo tzv. tiché víno.
Potom se smíchají různé odrůdy – tím dostaneme to nejvyváženější cuveé – a začíná druhá fermentace.
1) Kvašení vína v lahvi - Méthode Champenoise
Jedná se o tradiční metodu pro výrobu šumivých vín v oblasti Champagne. Postup výroby je velmi náročný jak časově, tak i finančně. Druhotná fermentace probíhá v láhvi, kam se přidá tirážní likér (směs bílého vína s cukrem a kvasinkovou kulturou). Vzniklý CO2 pak promění tiché víno ve víno šumivé. Víno zraje minimálně 9 měsíců (prémioví výrobci ho nechávají uležet i dva tři roky). Kvasinky se rozkládají a obohacují víno o specifickou chuť i vůni.
Mrtvé kvasinky se z lahví nedají jen tak odfiltrovat, takže se musí průběžně setřást do hrdla lahve. Potom se odstřelí a láhev znovu doplní tím sladkým tirážním likérem. Až teď se sekt definitivně uzavře korkem. Voilà, božské šampaňské je na světě.
2) Kvašení vína v tanku - Metoda Charmat
Levnější metoda, která umožňuje vyprodukovat daleko větší objem vína. I proto je tento postup rozšířenější. Od tradičního postupu se liší tím, že druhotné kvašení probíhá v nerezových ocelových tancích. Výroba trvá pouze několik týdnů.
Jaký je rozdíl mezi šumivým a perlivým vínem?
Bublinky šumivého vína se tvoří přirozenou cestou. U perlivého se často dodávají dosycením a mají nižší obsah oxidu uhličitého. Nejznámější perlivá vína pochází z Itálie – lambrusco nebo prosecco frizzante.
Jaký je rozdíl mezi prosecco a frizzante?
Podle tlaku v lahvi může být prosecco šumivé (spumante) nebo perlivé (frizzante). Spumante se vyznačuje jemným, dlouhotrvajícím perlením a poznáte ho podle typické korkové zátky. Frizzante má nejčastěji šroubový uzávěr.
Jak správně podávat šumivé víno?
Vychlazené! Jednoduchá mladší šumivá vína podáváme při teplotě okolo 6 – 7°C. Ta ročníková včetně ikonického champagne okolo 9 °C.
Po nalití do sklenky se víno ohřeje přibližně o 2 °C. Proto každé šumivé víno podáváme v tzv. chladiči na víno. Naplníme ho ledem a vodou s trochou soli, která podpoří chlazení.
Jak správně skladovat šumivé víno?
Ideální jsou sklepy se stálou teplotou okolo 10–16 °C a vlhkostí vzduchu 60–70 %. Vyšší vlhkost vínu neškodí, ale zvyšuje výskyt plísní i rizika poškození etiket. Platí, že čím teplejší je místo skladování, tím rychleji víno zraje (protože i chemické reakce probíhají rychleji).
Jak správně otevřít šumivé víno?
Vystřelení zátky s polovinou obsahu je bez debat skvělá show, která z vás jistojistě udělá hvězdu oslavy. Prozradíme vám ale i pár tipů, jak šampaňské otevřít soustředěně a stylově zároveň, ať si vychutnáte každou kapku.
Jak pustit bubliny do světa:
Nejdřív uvolníme agrafu (to je ten drátek na korku) tak, abychom ji snadno přetáhli přes hrdlo lahve. Ale pozor, nesundáváme! Korek i s agrafou uchopíme pevně, láhev nakloníme do zhruba 45˚, pomalu s ní otáčíme a korek vytahujeme. Na zdraví!
Jak správně pít šumivé víno?
Každý ho pije rád, ale ne každý ho pil správně. Naštěstí jen doteď :)
Jak nalít šumivé víno?
Jakmile je korek z láhve venku, naléváme. Není čas ztrácet čas, obzvlášť u šumivého vína. Ideálně ho naléváme do nakloněné skleničky, po skle – tak nejlépe zachováme jeho perlení.
Do čeho nalít šumivé víno?
Uznáváme, to může být trochu oříšek. Bublinky většinou naléváme do úzkého protáhlého skla, tzv. “flétny”. Většina kvalitních producentů se dnes už ale nebojí sáhnout i po klasické skleničce na bílé víno. Pokud si nebudete s výběrem jistí, moc rádi vám poradíme.
Jak uchovat otevřený sekt?
Zůstala vám nedopitá láhev šampáňa? Zachraňte ho pomocí tlakové zátky, tzv. “champagne stopper”. Při správném použití udrží bublinky až 3 dny.
Zobrazit více