Ve Španělsku najdete snad všechny druhy vín pod jednou vlajkou. Ať už si potrpíte na klasiku, která zraje desetiletí, a nebo na svěží a funky chutě, tady jste správně.
Ve Španělsku najdete snad všechny druhy vín pod jednou vlajkou. Ať už si potrpíte na klasiku, která zraje desetiletí, a nebo na svěží a funky chutě, tady jste správně. ¡Buenos días!
Španělské víno v číslech:
1 200 000 - rozloha vinic v hektarech (2020)
21,6 - průměrná konzumace vína v litrech na Španěla (sezóna
2019/20)
38,1 - roční produkce vína v milionech hektolitrů (sezóna 2019/20)
Hlavní vinařské oblasti:
Katalánsko, Priorat, Rioja, Terra Alta, Ribera del Duero, Tierra de Castilla, Jumilla, Cava
Zajímavosti:
1. Španělsko má největší plochu vinic na světě
Přibližně to dělá 13 % světových vinic.
Je zkrátka skvělým místem pro pěstování hroznů – hlavně díky své geografické poloze, rozmanitosti půd a povětrnostních podmínek.
2. Španělské víno má velmi dlouhou historii
Abychom byli konkrétní, je to více než 3000 let. Vinná réva tu rostla dlouho předtím, než byl Cádiz založen jako obchodní stanice v roce 1100 před naším letopočtem.
3. Ve Španělsku se pěstuje více než 600 odrůd vinné révy
I když zhruba jen 20 se používá při výrobě drtivé většiny vín. Mezi nejpoužívanější bílé hrozny patří Airén, Verdejo a Albariño. Červeným zase kraluje Garnacha a Tempranillo.
4. Není káva jako Cava
Cafe solo či cortado je ve Španělsku jistě skvělá záležitost, ovšem taková Cava… Asi nám chutná o bublinu víc. Je to španělská ségra šampaňského a pochází z Katalánska.
5. Španělské víno má pro každého ten správný věk
Výrazy Joven, Crianza, Reserva nebo Gran Reserva vám napoví, jak dlouho víno zrálo.
Gran Reserva byla ve sklepě nejdéle. Joven se tam skoro ani neohřála.
6. Viva la sangría
Léto bez sangie si snad ani neumíme představit. Znáte tento osvěžující drink? Je plný ovoce, ledu, dobrého vína a brandy. Připravte ho na letní párty a budete hvězdou večera.
7. Jídlo s vínem ruku v ruce
Tapas y copas bude zkrátka navždycky delikátní kombinace. Inspirujte se nekonečným stolováním, na které jsou Španělé mistři, a užijte si dlouhý vinný večer plný chutného jídla.
8. Španělsko skrývá spoustu pokladů
Okoštujte s námi španělská vína a zažijte chuť Španělska. Celé jsme ho projeli křížem krážem a objevili pro vás ty nejlepší chutě.
¡Salud! španělsky na zdraví...
ČERVENÉ VÍNO je živelný a sexy parťák. Stačí jeden lok a jeho temperament se vám příjemně vryje pod kůži. Dokáže být vzrušující a svižné, přátelské i uklidňující. Vždy však s charakterem, na který jen tak nezapomenete.
Jak se vyrábí červené víno?
Červené víno se vyrábí z modrých hroznů, ve kterých se nachází červené barvivo (konkrétně ve slupkách). Při výrobě se vinný mošt nechá několik dní kvasit se rmutem, tomu říkáme nakvášení. Fermentace probíhá déle a za vyšší teploty než u bílého vína. V červeném proto najdeme i o dost více tříslovin.
Co znamená fermentace?
Fermentace čili kvašení je proces, kdy se hroznové šťávy přeměňují na alkohol.
Kvasinky mění cukr na etanol a CO2. To lze provést buď přírodními kvasinkami, které se nacházejí na bobulích, ve vinicích a ve sklepě, nebo kultivovanými kvasinkami, které si můžete zakoupit v laboratořích. Kvasinky jsou nejen klíčové pro proces výroby vína, dodávají mu i chuť a vůni.
Víno po fermentaci vinaři často vyladí tak, že ho nechají zrát ve starých nebo nových dubových sudech. Tím docílí zajímavého šmrncu v podobě vanilkového či kokosového nádechu. Čím starší sud, tím menší intenzita příchuti.
Co je to barrique?
Bariková vína zrají alespoň 3 měsíce ve vzácných barikových sudech. Tím získávají své charakteristické prvky a vanilkové či karamelové tóny. Pojem "barrique" pak označuje nejen konkrétní hotové víno, ale i dubové sudy, ve kterých nápoj zraje.
Jak správně podávat červené víno?
Lehká červená vína nejlépe vyniknou při teplotě 12 – 15 °C, ta vyzrálá při 14 – 18 °C. Červené víno můžete s klidem šoupnout na chvíli do ledničky, nikdy ho však nepodávejte s ledem.
Jak správně skladovat červené víno?
Ne nadarmo se (těm šťastnějším) říká, že zrají jako víno. Víno se totiž neustále vyvíjí – i v lahvi! Pokud chcete z červeného vyždímat tu nejlepší kvalitu, nevyhnete se správnému skladování. Lehčí červená vína ovocného typu doporučujeme vypít ještě mladá, maximálně do 2 až 3 let. Červená vína zrající v sudech nechte odpočinout i několik let.
Jak správně pít červené víno?
Červené víno pijeme z větší a širší sklenice než víno bílé. Právě širší plocha a více prostoru slouží k tomu, aby se červené víno snadněji otevřelo a ukázalo se nám v celé své kráse. Sklenici je dobré naplnit jen do třetiny, abyste s ní mohli lehce zakroužit – lépe se tak uvolní vinné aroma.
Co člověk, to chuť. Co země, to terroir. Neexistuje jen jedno Tempranillo, Merlot nebo Malbec. Chuť vín vyrobených z každé odrůdy se liší – zejména díky klimatu, půdě, způsobech hospodaření… A hlavně díky zásahům konkrétního vinaře.
Zobrazit více