Francie je zemí, která znamenitě vyniká kvalitou a rozsáhlou produkcí svých vín. V současnosti to dělá více než 7 miliard lahví ročně.
Francie je zemí, která znamenitě vyniká kvalitou a rozsáhlou produkcí svých vín. V současnosti to dělá více než 7 miliard lahví ročně.
Francouzské víno v číslech:
750 000 - rozloha vinic v hektarech (2020)
200 - odrůd vinné révy v celé zemi (2020)
50,2 - průměrná spotřeba vína v litrech na Francouze (sezóna 2019/20)
43,4 - roční produkce vína v milionech hektolitrů (sezóna 2019/20)
Hlavní vinařské oblasti:
Champagne, Bordeaux, Burgundsko, Loira, Rhona, Languedoc-Roussillon, Cahors, Chablis
Zajímavosti:
1. Nejdůležitější je teror. Tedy terroir!
Více než o odrůdě je francouzské víno o tzv. terroir. Nebojte – když vinaři mluví o terroir, mluví o různých věcech, které révu ovlivňují: typ půdy, sklon a nadmořská výška vinice, klima a počasí.
2. Ne všechna dobrá francouzská vína jsou drahá
Dobrá zpráva, že? Jasně, některé z těch nejlepších francouzských vín mají velmi vysoké ceny. Ve skutečnosti ale můžete najít i nadmíru dobré lahvinky za méně než 15 euro. Stačí jen hledat. A koštovat!
3. I naturální vinaři mají ve Francii své místo
A jejich mekkou je Beaujolais. Údajně je tahle oblast místem, kde se zrodilo francouzské hnutí za přírodní víno. Santé!
4. Francouzských 5 vinných nej
Nejrozsáhlejší vinařskou oblastí je Languedoc. A nejen tou – chlubí se i největší produkcí a najdete zde ty nejorganičtější hrozny. Mezi nejstarší oblasti patří Provence. Nejbohatší je zase Burgundsko se svými skoro 6,25 miliony eur na hektar.
5. Kolik znáte odrůd, tolikrát jste člověkem
A tady máte opravdu co dělat. Ve Francii je totiž na rozloze 750 000 hektarů vinic vysázeno okolo 200 odrůd hroznů.
6. Tři… Dva… Jedna… Bum!
Žádná palba z děla, otevíráme šampaňské! Právě Francie se chlubí tím bezpochyby nejslavnějším vínem na světě. Ochutnali jste už pravé champagne?
7. Díky, mistře Pérignone
A ještě jedna věcná k šampaňskému. Víte vůbec, komu za něj vděčíme? Dom Pérignon, sklepník a mnich z opatství Hautvillers, ho v roce 1670 vyperlil k dokonalosti. Do té doby bylo přirozené kvašení šampaňských vín v lahvích považováno za nežádoucí jev.
Santé! francouzsky na zdraví...
Jedinečné šumivé víno, které nese název po oblasti ve které se vyrábí. Víno, které je každé originál, nemá svoji kopii.
Méthode champeniose je nejstarší a nejznámější metodou výroby šumivého vína. Jedná se o sekundární fermentaci vína v lahvi.
Tradičně se vyrábí z odrůd Chardonnay, Pinot noir, Pinot Meunier.
Výroba šampaňského podléhá mnoha přísným požadavkům a omezením ze strany úřadů. Tento šumivý skvost je chráněn ochrannou známkou i zákonem. Ostatní šumivá vína z Francie se označují jako Crémant.
Tip: Šampaňské vynikne nejlépe s čerstvými ústřicemi, kaviárem a dalšími mořskými plody. Alsaské Crémanty jsou zase vhodným aperitivem. Seafood jim ale taky parádně sedne.
Zobrazit více