Obecně lehké až středně plné víno z Francie.  Pinot noir, též známé jako Rulandské modré patří mezi ovocná vína s příchutí tmavých třešní a rybízu.
 
                    Obecně lehké až středně plné víno z Francie. Pinot noir, též známé jako Rulandské modré patří mezi ovocná vína s příchutí tmavých třešní a rybízu. Ve vůni a chuti najdeme také mátu, kouř, povidla či kakao. 
Tip: Nejlépe se hodí k tučným rybám (losos), pečeným kuřecím masům nebo těstovinám. Pinot noir je také skvělý jen tak, třeba k delšímu posezení s malým zákuskem.
Jedinečné šumivé víno, které nese název po oblasti ve které se vyrábí. Víno, které je každé originál, nemá svoji kopii. 
Méthode champeniose je nejstarší a nejznámější metodou výroby šumivého vína. Jedná se o sekundární fermentaci vína v lahvi. 
Tradičně se vyrábí z odrůd Chardonnay, Pinot noir, Pinot Meunier.
Výroba šampaňského podléhá mnoha přísným požadavkům a omezením ze strany úřadů. Tento šumivý skvost je chráněn ochrannou známkou i zákonem. Ostatní šumivá vína z Francie se označují jako Crémant. 
 
Tip: Šampaňské vynikne nejlépe s čerstvými ústřicemi, kaviárem a dalšími mořskými plody. Alsaské Crémanty jsou zase vhodným aperitivem. Seafood jim ale taky parádně sedne. 
 
          
        
 Zobrazit více