ITÁLIE patří mezi nejstarší vinařské oblasti vůbec a je největším světovým producentem vína. Není divu, když se Italové řadí mezi nejlepší vinařské umělce na světě.
ITÁLIE patří mezi nejstarší vinařské oblasti vůbec a je největším světovým producentem vína. Není divu, když se Italové řadí mezi nejlepší vinařské umělce na světě.
Víno je nedílnou součástí italské kultury – gastronomicky, ekonomicky, sociálně i jinak. Není tedy divu, že je Itálie nejlepší destinací pro milovníky vína – ať už chtějí procházet vinice nebo ochutnat některá z nejoblíbenějších vín na světě.
Italské víno v číslech:
1 000 000 - rozloha vinic v hektarech (2021)
43,6 - průměrná konzumace vína v litrech na Itala (sezóna 2019/20)
47,6 - roční produkce vína v milionech hektolitrů (sezóna 2019/20)
Hlavní vinařské oblasti:
Piemont, Veneto, Toskánsko, Emilia Romagna, Sicilia, Abruzzo, Fruilli, Trentino, Puglia, Kampánie, Sardínie
Zajímavosti:
1. Itálie produkuje nejvíce vína na světě
Ano, je to tak. Itálie si stále drží první místo (v těsném závěsu za svým francouzským rivalem) ve výrobě vína. Co k tomu dodat. Snad jen… La dolce vita!
2. Italské víno má dlouhou historii
Abychom byli konkrétní, je to více než 4000 let. Itálie se považuje za ideální prostředí pro pěstování vína. Především díky klimatu a rozmanitosti krajiny od Alp až po Sicílii.
3. Italské víno = záruka kvality
Italové jsou obrovsky hrdí na pěstování hroznů a výrobu vína. I proto si udržují její kvalitu mimořádně vysoko.
4. V Itálii se pěstuje více než 400 odrůd vinné révy
Mezi 5 nejlepší italských hroznů z hlediska úrovně produkce dle regionu patří Primitivo, Sangiovese, Trebbiano, Montepulciano a Chianti. Které máte nejradši?
5. Italské víno a kuchyně se k sobě dokonale hodí. A Italové to moc dobře vědí!
Co může být více italské než sklenka vína a lahodné těstoviny? Snad jen víno a pizza!
6. Kde se vzalo, tu se vzalo, prosecco
Kdo by ho neznal, že?! Toto šumivé víno je novým, cenově dostupným a populárnějším italským konkurentem šampaňského. Útokem vzalo nejen celou Evropu.
7. Itálie skrývá spoustu pokladů
Okoštujte s námi ta pravá italská vína a zažijte chuť Itálie. Celou jsme ji projeli křížem krážem a objevili pro vás ty nejlepší chutě.
Salute! italsky na zdraví...
Plná až robustní chuť s měkkým, jemně nasládlým hebkým taninem ,velkou porcí ovoce s marmeládovými tóny. Atraktivní ovocná vůně višní, švestek s tóny sladkého dřeva a orientálního koření. To je jen stručný profil tohoto opojného vína, které si za poslední dobu vysloužilo pozornost a zároveň velkou oblibu mnoha milovníků červených vín pátrající po dobře vyzrálých, tmavých a robustních vínech. Pokud máte rádi opravdu „jižanská a záhřevná vína“, odrůda Primitivo je Vaše volba.
Domovem pro Primitivo je jihovýchodní cíp (podpatek) Itálie- poloostrov Salento. Region zvaný Apulie (Puglia), kde se Primitivo pěstuje již od 17. století je nejteplejší region v rámci celé Itálie a dá se označit za „motor“ italského vinařství. Produkuje se zde přibližně 17% celkové produkce vína. Existují různé klony Primitiva. Nejlepší polohy pro Primitivo jsou v jižní části kolem města Manduria v provincii Taranto, kde roste na červených půdách s vyšším obsahem železa. Vulkanické a vápenité půdy (kde se Primitivu obzvláště daří) se dají nalézt v provinci Murgia poblíž Bari. V každé z těchto oblastí má Primitivo odlišný charakter.
Cukr v hroznech Primitiva je opravdu vysoký a tak vína prokváší na vysoké alkoholy (15% není žádnou vyjímkou), ale v chuti krásně koresponduje s ovocnou složkou, podpořenou zbytkovým neprokvašeným cukrem s krásně strukturovanou termickou tříslovinou. To může ostatně vysvětlovat záhadu obliby této odrůdy.
Primitivo není žádný omezenec či ignorant, jak by se z názvu dalo vyčíst, ale jméno je odvozeno od brzkého dozrávání hroznů této odrůdy. Ve vinici dozrává jako první- tedy primi… Vysoké jižanské teploty mají vliv na dobré zrání a tak je koncentrace cukru, tříslovin i barviv při sběru více než uspokojivá.
ČERVENÉ VÍNO je živelný a sexy parťák. Stačí jeden lok a jeho temperament se vám příjemně vryje pod kůži. Dokáže být vzrušující a svižné, přátelské i uklidňující. Vždy však s charakterem, na který jen tak nezapomenete.
Jak se vyrábí červené víno?
Červené víno se vyrábí z modrých hroznů, ve kterých se nachází červené barvivo (konkrétně ve slupkách). Při výrobě se vinný mošt nechá několik dní kvasit se rmutem, tomu říkáme nakvášení. Fermentace probíhá déle a za vyšší teploty než u bílého vína. V červeném proto najdeme i o dost více tříslovin.
Co znamená fermentace?
Fermentace čili kvašení je proces, kdy se hroznové šťávy přeměňují na alkohol.
Kvasinky mění cukr na etanol a CO2. To lze provést buď přírodními kvasinkami, které se nacházejí na bobulích, ve vinicích a ve sklepě, nebo kultivovanými kvasinkami, které si můžete zakoupit v laboratořích. Kvasinky jsou nejen klíčové pro proces výroby vína, dodávají mu i chuť a vůni.
Víno po fermentaci vinaři často vyladí tak, že ho nechají zrát ve starých nebo nových dubových sudech. Tím docílí zajímavého šmrncu v podobě vanilkového či kokosového nádechu. Čím starší sud, tím menší intenzita příchuti.
Co je to barrique?
Bariková vína zrají alespoň 3 měsíce ve vzácných barikových sudech. Tím získávají své charakteristické prvky a vanilkové či karamelové tóny. Pojem "barrique" pak označuje nejen konkrétní hotové víno, ale i dubové sudy, ve kterých nápoj zraje.
Jak správně podávat červené víno?
Lehká červená vína nejlépe vyniknou při teplotě 12 – 15 °C, ta vyzrálá při 14 – 18 °C. Červené víno můžete s klidem šoupnout na chvíli do ledničky, nikdy ho však nepodávejte s ledem.
Jak správně skladovat červené víno?
Ne nadarmo se (těm šťastnějším) říká, že zrají jako víno. Víno se totiž neustále vyvíjí – i v lahvi! Pokud chcete z červeného vyždímat tu nejlepší kvalitu, nevyhnete se správnému skladování. Lehčí červená vína ovocného typu doporučujeme vypít ještě mladá, maximálně do 2 až 3 let. Červená vína zrající v sudech nechte odpočinout i několik let.
Jak správně pít červené víno?
Červené víno pijeme z větší a širší sklenice než víno bílé. Právě širší plocha a více prostoru slouží k tomu, aby se červené víno snadněji otevřelo a ukázalo se nám v celé své kráse. Sklenici je dobré naplnit jen do třetiny, abyste s ní mohli lehce zakroužit – lépe se tak uvolní vinné aroma.
Co člověk, to chuť. Co země, to terroir. Neexistuje jen jedno Tempranillo, Merlot nebo Malbec. Chuť vín vyrobených z každé odrůdy se liší – zejména díky klimatu, půdě, způsobech hospodaření… A hlavně díky zásahům konkrétního vinaře.
Oblast
Pro vylepšení vašeho zážitku při používání webu používáme cookies (koláčky).
Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).
Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako o které stránky se návštěvníci zajímají a kolik času tím tráví, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Tímto se neidentifikují žádné osoby.
Tyto soubory cookie se používají k zobrazování reklamy, která vás pravděpodobně bude zajímat na základě vašich zvyků při procházení. Tyto soubory cookie, jsou požadovány námi/nebo poskytovateli reklam, mohou kombinovat informace shromážděné z našich webových stránek s dalšími informacemi, které nezávisle shromáždily z jiných webových stránek, týkající se činností vašeho internetového prohlížeče v rámci jejich reklamní sítě webových stránek. Pokud se rozhodnete tyto soubory cookies pro cílení nebo reklamu odstranit nebo deaktivovat, budou se vám reklamy stále zobrazovat, ale nemusí pro vás být nadále personalizované a relevantní.