Ve Španělsku najdete snad všechny druhy vín pod jednou vlajkou. Ať už si potrpíte na klasiku, která zraje desetiletí, a nebo na svěží a funky chutě, tady jste správně.
Ve Španělsku najdete snad všechny druhy vín pod jednou vlajkou. Ať už si potrpíte na klasiku, která zraje desetiletí, a nebo na svěží a funky chutě, tady jste správně. ¡Buenos días!
Španělské víno v číslech:
1 200 000 - rozloha vinic v hektarech (2020)
21,6 - průměrná konzumace vína v litrech na Španěla (sezóna
2019/20)
38,1 - roční produkce vína v milionech hektolitrů (sezóna 2019/20)
Hlavní vinařské oblasti:
Katalánsko, Priorat, Rioja, Terra Alta, Ribera del Duero, Tierra de Castilla, Jumilla, Cava
Zajímavosti:
1. Španělsko má největší plochu vinic na světě
Přibližně to dělá 13 % světových vinic.
Je zkrátka skvělým místem pro pěstování hroznů – hlavně díky své geografické poloze, rozmanitosti půd a povětrnostních podmínek.
2. Španělské víno má velmi dlouhou historii
Abychom byli konkrétní, je to více než 3000 let. Vinná réva tu rostla dlouho předtím, než byl Cádiz založen jako obchodní stanice v roce 1100 před naším letopočtem.
3. Ve Španělsku se pěstuje více než 600 odrůd vinné révy
I když zhruba jen 20 se používá při výrobě drtivé většiny vín. Mezi nejpoužívanější bílé hrozny patří Airén, Verdejo a Albariño. Červeným zase kraluje Garnacha a Tempranillo.
4. Není káva jako Cava
Cafe solo či cortado je ve Španělsku jistě skvělá záležitost, ovšem taková Cava… Asi nám chutná o bublinu víc. Je to španělská ségra šampaňského a pochází z Katalánska.
5. Španělské víno má pro každého ten správný věk
Výrazy Joven, Crianza, Reserva nebo Gran Reserva vám napoví, jak dlouho víno zrálo.
Gran Reserva byla ve sklepě nejdéle. Joven se tam skoro ani neohřála.
6. Viva la sangría
Léto bez sangie si snad ani neumíme představit. Znáte tento osvěžující drink? Je plný ovoce, ledu, dobrého vína a brandy. Připravte ho na letní párty a budete hvězdou večera.
7. Jídlo s vínem ruku v ruce
Tapas y copas bude zkrátka navždycky delikátní kombinace. Inspirujte se nekonečným stolováním, na které jsou Španělé mistři, a užijte si dlouhý vinný večer plný chutného jídla.
8. Španělsko skrývá spoustu pokladů
Okoštujte s námi španělská vína a zažijte chuť Španělska. Celé jsme ho projeli křížem krážem a objevili pro vás ty nejlepší chutě.
¡Salud! španělsky na zdraví...
BÍLÉ VÍNO bereme jako přátelského a svižného parťáka. I když se říká, že čím mladší, tím lepší, chuťové pohárky zvládne rozvibrovat stejně tak jako archivní lahvinka červeného.
Jak se bílé víno vyrábí?
Bílé víno se pyšní zázračnou a svěží chutí. Věřte nebo ne, vyrábí se nejen z bílých, ale i z modrých hroznů révy vinné. Fermentuje se pouze jejich mošt, který neobsahuje téměř žádná barviva. Díky tomu si vyslouží krásně světlou, slámovou až jantarovou barvu.
Co je víno cuvée?
[kyvé]
Termínem cuvée (někdy též cuvee nebo kupáž) označujeme vína, která se připravují smícháním několika odrůd hroznů, rmutů nebo moštů dohromady.
Co je to klaret?
Bílým vínům, která se vyrábí z modrých hroznů bez nakvášení, se říká klaret či claret.
Co znamená fermentace?
Fermentace čili kvašení je proces, kdy se hroznové šťávy přeměňují na alkohol.
Kvasinky mění cukr na etanol a CO2. To lze provést buď přírodními kvasinkami, které se nacházejí na bobulích, ve vinicích a ve sklepě, nebo kultivovanými kvasinkami, které si můžete zakoupit v laboratořích. Kvasinky jsou nejen klíčové pro proces výroby vína, dodávají mu i chuť a vůni.
Víno po fermentaci vinaři často vyladí tak, že ho nechají zrát ve starých nebo nových dubových sudech. Tím docílí zajímavého šmrncu v podobě vanilkového či kokosového nádechu. Čím starší sud, tím menší intenzita příchuti.
Jak správně podávat bílé víno?
Všechna bílá vína se chladí, ideální teplota vína při podávání je 8 – 12 °C.
Jak správně pít bílé víno?
Bílé víno naléváme do užších skleniček (červené zase do širších pohárků). Jeho chuť nejlépe vynikne, pokud ho nalijete přibližně do třetiny sklenice, max do poloviny. Nebojte, nejde ani tak o přesnou míru jako o to, aby se buket vína mohl krásně rozvinout.
Zobrazit více