ITÁLIE patří mezi nejstarší vinařské oblasti vůbec a je největším světovým producentem vína. Není divu, když se Italové řadí mezi nejlepší vinařské umělce na světě.
ITÁLIE patří mezi nejstarší vinařské oblasti vůbec a je největším světovým producentem vína. Není divu, když se Italové řadí mezi nejlepší vinařské umělce na světě.
Víno je nedílnou součástí italské kultury – gastronomicky, ekonomicky, sociálně i jinak. Není tedy divu, že je Itálie nejlepší destinací pro milovníky vína – ať už chtějí procházet vinice nebo ochutnat některá z nejoblíbenějších vín na světě.
Italské víno v číslech:
1 000 000 - rozloha vinic v hektarech (2021)
43,6 - průměrná konzumace vína v litrech na Itala (sezóna 2019/20)
47,6 - roční produkce vína v milionech hektolitrů (sezóna 2019/20)
Hlavní vinařské oblasti:
Piemont, Veneto, Toskánsko, Emilia Romagna, Sicilia, Abruzzo, Fruilli, Trentino, Puglia, Kampánie, Sardínie
Zajímavosti:
1. Itálie produkuje nejvíce vína na světě
Ano, je to tak. Itálie si stále drží první místo (v těsném závěsu za svým francouzským rivalem) ve výrobě vína. Co k tomu dodat. Snad jen… La dolce vita!
2. Italské víno má dlouhou historii
Abychom byli konkrétní, je to více než 4000 let. Itálie se považuje za ideální prostředí pro pěstování vína. Především díky klimatu a rozmanitosti krajiny od Alp až po Sicílii.
3. Italské víno = záruka kvality
Italové jsou obrovsky hrdí na pěstování hroznů a výrobu vína. I proto si udržují její kvalitu mimořádně vysoko.
4. V Itálii se pěstuje více než 400 odrůd vinné révy
Mezi 5 nejlepší italských hroznů z hlediska úrovně produkce dle regionu patří Primitivo, Sangiovese, Trebbiano, Montepulciano a Chianti. Které máte nejradši?
5. Italské víno a kuchyně se k sobě dokonale hodí. A Italové to moc dobře vědí!
Co může být více italské než sklenka vína a lahodné těstoviny? Snad jen víno a pizza!
6. Kde se vzalo, tu se vzalo, prosecco
Kdo by ho neznal, že?! Toto šumivé víno je novým, cenově dostupným a populárnějším italským konkurentem šampaňského. Útokem vzalo nejen celou Evropu.
7. Itálie skrývá spoustu pokladů
Okoštujte s námi ta pravá italská vína a zažijte chuť Itálie. Celou jsme ji projeli křížem krážem a objevili pro vás ty nejlepší chutě.
Salute! italsky na zdraví...
Kdo by nemiloval bublinky. ŠUMIVÉ VÍNO hravě svede nejen chuťové pohárky či partnera, ale i parádní večer s přáteli a oslavy po celém světě. S každou skleničkou na něj roste ještě větší chuť. Proto se vyplatí investovat do kvalitní lahvinky, ať vás ráno nebolí hlava.
Tip: Šumivá vína rozlišujeme podle původu. U nás jim říkáme sekty, ve Španělsku si vychutnáváme exkluzivní cavu, v Itálii se unášíme na vlně prosecca či lambrusca a ve Francii propadáme luxusnímu šampaňskému či crémantu.
Jak se vyrábí šumivé víno?
Šumivé víno se vyrábí dvěma způsoby – kvašením vína v lahvi a kvašením v tanku. Začátek postupu je stejný. Hned po sklizni se hrozny šetrně lisují, aby šťáva z nich byla čirá. Pak se nechají klasicky fermentovat v sudech, aby vzniklo tzv. tiché víno.
Potom se smíchají různé odrůdy – tím dostaneme to nejvyváženější cuveé – a začíná druhá fermentace.
1) Kvašení vína v lahvi - Méthode Champenoise
Jedná se o tradiční metodu pro výrobu šumivých vín v oblasti Champagne. Postup výroby je velmi náročný jak časově, tak i finančně. Druhotná fermentace probíhá v láhvi, kam se přidá tirážní likér (směs bílého vína s cukrem a kvasinkovou kulturou). Vzniklý CO2 pak promění tiché víno ve víno šumivé. Víno zraje minimálně 9 měsíců (prémioví výrobci ho nechávají uležet i dva tři roky). Kvasinky se rozkládají a obohacují víno o specifickou chuť i vůni.
Mrtvé kvasinky se z lahví nedají jen tak odfiltrovat, takže se musí průběžně setřást do hrdla lahve. Potom se odstřelí a láhev znovu doplní tím sladkým tirážním likérem. Až teď se sekt definitivně uzavře korkem. Voilà, božské šampaňské je na světě.
2) Kvašení vína v tanku - Metoda Charmat
Levnější metoda, která umožňuje vyprodukovat daleko větší objem vína. I proto je tento postup rozšířenější. Od tradičního postupu se liší tím, že druhotné kvašení probíhá v nerezových ocelových tancích. Výroba trvá pouze několik týdnů.
Jaký je rozdíl mezi šumivým a perlivým vínem?
Bublinky šumivého vína se tvoří přirozenou cestou. U perlivého se často dodávají dosycením a mají nižší obsah oxidu uhličitého. Nejznámější perlivá vína pochází z Itálie – lambrusco nebo prosecco frizzante.
Jaký je rozdíl mezi prosecco a frizzante?
Podle tlaku v lahvi může být prosecco šumivé (spumante) nebo perlivé (frizzante). Spumante se vyznačuje jemným, dlouhotrvajícím perlením a poznáte ho podle typické korkové zátky. Frizzante má nejčastěji šroubový uzávěr.
Jak správně podávat šumivé víno?
Vychlazené! Jednoduchá mladší šumivá vína podáváme při teplotě okolo 6 – 7°C. Ta ročníková včetně ikonického champagne okolo 9 °C.
Po nalití do sklenky se víno ohřeje přibližně o 2 °C. Proto každé šumivé víno podáváme v tzv. chladiči na víno. Naplníme ho ledem a vodou s trochou soli, která podpoří chlazení.
Jak správně skladovat šumivé víno?
Ideální jsou sklepy se stálou teplotou okolo 10–16 °C a vlhkostí vzduchu 60–70 %. Vyšší vlhkost vínu neškodí, ale zvyšuje výskyt plísní i rizika poškození etiket. Platí, že čím teplejší je místo skladování, tím rychleji víno zraje (protože i chemické reakce probíhají rychleji).
Jak správně otevřít šumivé víno?
Vystřelení zátky s polovinou obsahu je bez debat skvělá show, která z vás jistojistě udělá hvězdu oslavy. Prozradíme vám ale i pár tipů, jak šampaňské otevřít soustředěně a stylově zároveň, ať si vychutnáte každou kapku.
Jak pustit bubliny do světa:
Nejdřív uvolníme agrafu (to je ten drátek na korku) tak, abychom ji snadno přetáhli přes hrdlo lahve. Ale pozor, nesundáváme! Korek i s agrafou uchopíme pevně, láhev nakloníme do zhruba 45˚, pomalu s ní otáčíme a korek vytahujeme. Na zdraví!
Jak správně pít šumivé víno?
Každý ho pije rád, ale ne každý ho pil správně. Naštěstí jen doteď :)
Jak nalít šumivé víno?
Jakmile je korek z láhve venku, naléváme. Není čas ztrácet čas, obzvlášť u šumivého vína. Ideálně ho naléváme do nakloněné skleničky, po skle – tak nejlépe zachováme jeho perlení.
Do čeho nalít šumivé víno?
Uznáváme, to může být trochu oříšek. Bublinky většinou naléváme do úzkého protáhlého skla, tzv. “flétny”. Většina kvalitních producentů se dnes už ale nebojí sáhnout i po klasické skleničce na bílé víno. Pokud si nebudete s výběrem jistí, moc rádi vám poradíme.
Jak uchovat otevřený sekt?
Zůstala vám nedopitá láhev šampáňa? Zachraňte ho pomocí tlakové zátky, tzv. “champagne stopper”. Při správném použití udrží bublinky až 3 dny.
Šumivá vína ze střední Evropy nazýváme sekt. Základem pro jejich výrobu je cuvée, čili několik odrůd, nejlépe bílých suchých vín s pikantní kyselinkou.
Tip: Sekty brut se perfektně hodí ke grilovaným rybám nebo třeba smaženému kapru. Nasládlé demi sekty zase skvěle doplní dezerty, ovocné koláče i drobné čajové pečivo.
Zobrazit více