ITÁLIE patří mezi nejstarší vinařské oblasti vůbec a je největším světovým producentem vína. Není divu, když se Italové řadí mezi nejlepší vinařské umělce na světě.
ITÁLIE patří mezi nejstarší vinařské oblasti vůbec a je největším světovým producentem vína. Není divu, když se Italové řadí mezi nejlepší vinařské umělce na světě.
Víno je nedílnou součástí italské kultury – gastronomicky, ekonomicky, sociálně i jinak. Není tedy divu, že je Itálie nejlepší destinací pro milovníky vína – ať už chtějí procházet vinice nebo ochutnat některá z nejoblíbenějších vín na světě.
Italské víno v číslech:
1 000 000 - rozloha vinic v hektarech (2021)
43,6 - průměrná konzumace vína v litrech na Itala (sezóna 2019/20)
47,6 - roční produkce vína v milionech hektolitrů (sezóna 2019/20)
Hlavní vinařské oblasti:
Piemont, Veneto, Toskánsko, Emilia Romagna, Sicilia, Abruzzo, Fruilli, Trentino, Puglia, Kampánie, Sardínie
Zajímavosti:
1. Itálie produkuje nejvíce vína na světě
Ano, je to tak. Itálie si stále drží první místo (v těsném závěsu za svým francouzským rivalem) ve výrobě vína. Co k tomu dodat. Snad jen… La dolce vita!
2. Italské víno má dlouhou historii
Abychom byli konkrétní, je to více než 4000 let. Itálie se považuje za ideální prostředí pro pěstování vína. Především díky klimatu a rozmanitosti krajiny od Alp až po Sicílii.
3. Italské víno = záruka kvality
Italové jsou obrovsky hrdí na pěstování hroznů a výrobu vína. I proto si udržují její kvalitu mimořádně vysoko.
4. V Itálii se pěstuje více než 400 odrůd vinné révy
Mezi 5 nejlepší italských hroznů z hlediska úrovně produkce dle regionu patří Primitivo, Sangiovese, Trebbiano, Montepulciano a Chianti. Které máte nejradši?
5. Italské víno a kuchyně se k sobě dokonale hodí. A Italové to moc dobře vědí!
Co může být více italské než sklenka vína a lahodné těstoviny? Snad jen víno a pizza!
6. Kde se vzalo, tu se vzalo, prosecco
Kdo by ho neznal, že?! Toto šumivé víno je novým, cenově dostupným a populárnějším italským konkurentem šampaňského. Útokem vzalo nejen celou Evropu.
7. Itálie skrývá spoustu pokladů
Okoštujte s námi ta pravá italská vína a zažijte chuť Itálie. Celou jsme ji projeli křížem krážem a objevili pro vás ty nejlepší chutě.
Salute! italsky na zdraví...
ČERVENÉ VÍNO je živelný a sexy parťák. Stačí jeden lok a jeho temperament se vám příjemně vryje pod kůži. Dokáže být vzrušující a svižné, přátelské i uklidňující. Vždy však s charakterem, na který jen tak nezapomenete.
Jak se vyrábí červené víno?
Červené víno se vyrábí z modrých hroznů, ve kterých se nachází červené barvivo (konkrétně ve slupkách). Při výrobě se vinný mošt nechá několik dní kvasit se rmutem, tomu říkáme nakvášení. Fermentace probíhá déle a za vyšší teploty než u bílého vína. V červeném proto najdeme i o dost více tříslovin.
Co znamená fermentace?
Fermentace čili kvašení je proces, kdy se hroznové šťávy přeměňují na alkohol.
Kvasinky mění cukr na etanol a CO2. To lze provést buď přírodními kvasinkami, které se nacházejí na bobulích, ve vinicích a ve sklepě, nebo kultivovanými kvasinkami, které si můžete zakoupit v laboratořích. Kvasinky jsou nejen klíčové pro proces výroby vína, dodávají mu i chuť a vůni.
Víno po fermentaci vinaři často vyladí tak, že ho nechají zrát ve starých nebo nových dubových sudech. Tím docílí zajímavého šmrncu v podobě vanilkového či kokosového nádechu. Čím starší sud, tím menší intenzita příchuti.
Co je to barrique?
Bariková vína zrají alespoň 3 měsíce ve vzácných barikových sudech. Tím získávají své charakteristické prvky a vanilkové či karamelové tóny. Pojem "barrique" pak označuje nejen konkrétní hotové víno, ale i dubové sudy, ve kterých nápoj zraje.
Jak správně podávat červené víno?
Lehká červená vína nejlépe vyniknou při teplotě 12 – 15 °C, ta vyzrálá při 14 – 18 °C. Červené víno můžete s klidem šoupnout na chvíli do ledničky, nikdy ho však nepodávejte s ledem.
Jak správně skladovat červené víno?
Ne nadarmo se (těm šťastnějším) říká, že zrají jako víno. Víno se totiž neustále vyvíjí – i v lahvi! Pokud chcete z červeného vyždímat tu nejlepší kvalitu, nevyhnete se správnému skladování. Lehčí červená vína ovocného typu doporučujeme vypít ještě mladá, maximálně do 2 až 3 let. Červená vína zrající v sudech nechte odpočinout i několik let.
Jak správně pít červené víno?
Červené víno pijeme z větší a širší sklenice než víno bílé. Právě širší plocha a více prostoru slouží k tomu, aby se červené víno snadněji otevřelo a ukázalo se nám v celé své kráse. Sklenici je dobré naplnit jen do třetiny, abyste s ní mohli lehce zakroužit – lépe se tak uvolní vinné aroma.
Co člověk, to chuť. Co země, to terroir. Neexistuje jen jedno Tempranillo, Merlot nebo Malbec. Chuť vín vyrobených z každé odrůdy se liší – zejména díky klimatu, půdě, způsobech hospodaření… A hlavně díky zásahům konkrétního vinaře.
Zobrazit více