ITÁLIE patří mezi nejstarší vinařské oblasti vůbec a je největším světovým producentem vína. Není divu, když se Italové řadí mezi nejlepší vinařské umělce na světě.
ITÁLIE patří mezi nejstarší vinařské oblasti vůbec a je největším světovým producentem vína. Není divu, když se Italové řadí mezi nejlepší vinařské umělce na světě.
Víno je nedílnou součástí italské kultury – gastronomicky, ekonomicky, sociálně i jinak. Není tedy divu, že je Itálie nejlepší destinací pro milovníky vína – ať už chtějí procházet vinice nebo ochutnat některá z nejoblíbenějších vín na světě.
Italské víno v číslech:
1 000 000 - rozloha vinic v hektarech (2021)
43,6 - průměrná konzumace vína v litrech na Itala (sezóna 2019/20)
47,6 - roční produkce vína v milionech hektolitrů (sezóna 2019/20)
Hlavní vinařské oblasti:
Piemont, Veneto, Toskánsko, Emilia Romagna, Sicilia, Abruzzo, Fruilli, Trentino, Puglia, Kampánie, Sardínie
Zajímavosti:
1. Itálie produkuje nejvíce vína na světě
Ano, je to tak. Itálie si stále drží první místo (v těsném závěsu za svým francouzským rivalem) ve výrobě vína. Co k tomu dodat. Snad jen… La dolce vita!
2. Italské víno má dlouhou historii
Abychom byli konkrétní, je to více než 4000 let. Itálie se považuje za ideální prostředí pro pěstování vína. Především díky klimatu a rozmanitosti krajiny od Alp až po Sicílii.
3. Italské víno = záruka kvality
Italové jsou obrovsky hrdí na pěstování hroznů a výrobu vína. I proto si udržují její kvalitu mimořádně vysoko.
4. V Itálii se pěstuje více než 400 odrůd vinné révy
Mezi 5 nejlepší italských hroznů z hlediska úrovně produkce dle regionu patří Primitivo, Sangiovese, Trebbiano, Montepulciano a Chianti. Které máte nejradši?
5. Italské víno a kuchyně se k sobě dokonale hodí. A Italové to moc dobře vědí!
Co může být více italské než sklenka vína a lahodné těstoviny? Snad jen víno a pizza!
6. Kde se vzalo, tu se vzalo, prosecco
Kdo by ho neznal, že?! Toto šumivé víno je novým, cenově dostupným a populárnějším italským konkurentem šampaňského. Útokem vzalo nejen celou Evropu.
7. Itálie skrývá spoustu pokladů
Okoštujte s námi ta pravá italská vína a zažijte chuť Itálie. Celou jsme ji projeli křížem krážem a objevili pro vás ty nejlepší chutě.
Salute! italsky na zdraví...
Plná až robustní chuť s měkkým, jemně nasládlým hebkým taninem ,velkou porcí ovoce s marmeládovými tóny. Atraktivní ovocná vůně višní, švestek s tóny sladkého dřeva a orientálního koření. To je jen stručný profil tohoto opojného vína, které si za poslední dobu vysloužilo pozornost a zároveň velkou oblibu mnoha milovníků červených vín pátrající po dobře vyzrálých, tmavých a robustních vínech. Pokud máte rádi opravdu „jižanská a záhřevná vína“, odrůda Primitivo je Vaše volba.
Domovem pro Primitivo je jihovýchodní cíp (podpatek) Itálie- poloostrov Salento. Region zvaný Apulie (Puglia), kde se Primitivo pěstuje již od 17. století je nejteplejší region v rámci celé Itálie a dá se označit za „motor“ italského vinařství. Produkuje se zde přibližně 17% celkové produkce vína. Existují různé klony Primitiva. Nejlepší polohy pro Primitivo jsou v jižní části kolem města Manduria v provincii Taranto, kde roste na červených půdách s vyšším obsahem železa. Vulkanické a vápenité půdy (kde se Primitivu obzvláště daří) se dají nalézt v provinci Murgia poblíž Bari. V každé z těchto oblastí má Primitivo odlišný charakter.
Cukr v hroznech Primitiva je opravdu vysoký a tak vína prokváší na vysoké alkoholy (15% není žádnou vyjímkou), ale v chuti krásně koresponduje s ovocnou složkou, podpořenou zbytkovým neprokvašeným cukrem s krásně strukturovanou termickou tříslovinou. To může ostatně vysvětlovat záhadu obliby této odrůdy.
Primitivo není žádný omezenec či ignorant, jak by se z názvu dalo vyčíst, ale jméno je odvozeno od brzkého dozrávání hroznů této odrůdy. Ve vinici dozrává jako první- tedy primi… Vysoké jižanské teploty mají vliv na dobré zrání a tak je koncentrace cukru, tříslovin i barviv při sběru více než uspokojivá.
Zobrazit více